Noutăți

Educația de azi din România, cheia succesului de mâine

Educația joacă un rol cheie în determinarea gradului de dezvoltare al unui popor. Iar pentru națiunile eliberate după zeci de ani de comunism, educația reprezintă una dintre principalele arme prin care decalajele pot fi recuperate.

Printre altele, pentru a ajunge din urmă țările vestice, România are nevoie de măsuri bine țintite în educație și de alocări de fonduri pe măsura importanței domeniului. 90% dintre oamenii de știință care au trăit vreodată, sunt astăzi în viață. Viteza cu care se fac noile descoperiri va ajunge să genereze diferențe din ce în ce mai mari între statele care conștientizează importanța educației și a cercetării și statele care nu o fac.

85% dintre meseriile care vor exista în 2030 nu au fost încă inventate. Până la acea dată, 800 de milioane de locuri de muncă vor dispărea la nivel global grație automatizării și inteligenței artificiale. Depinde de fiecare stat în parte și de măsurile pe care le ia, dacă va reuși să se păstreze în pas cu vremurile sau va rămâne în urma lor. Amenințările cu care societățile vor trebui să aibă de-a face sunt multe, mari și iminente, iar educația este singura cheie de decodare a acestora.

Prin măsurile adoptate, guvernul PSD arată că înțelege pe deplin provocările cu care țara noastră se va confrunta în următorii ani. Potrivit alocărilor bugetare din acest an, Educația va primi 33,046 miliarde de lei, adică cu 40,6% mai mult decât în 2018.

Acestea sunt cifrele seci, însă învățământul din România nu are nevoie doar de mai mulți bani, ci și de direcționarea inteligentă a lor, către programe care să ținească realitățile pe termen mediu și lung din economie.

Tocmai pentru a răspunde necesităților de pe piața muncii, ministerul Fondurilor Europene a lansat mai multe linii de finanțare dedicate susținerii unei mai bune colaborări între școală, universități și companii.

Prin Programul Bursa Profesională, 80 000 de elevi din clasele IX-XI din învățământul profesional și dual vor primi burse din fonduri europene, în valoare totală de 83 milioane euro, pentru a fi stimulați să-și continue studiile.

Nu mai puțin de 155 milioane euro vor fi alocați pentru sprijinirea studenților defavorizați și pentru doctoranzi în antreprenoriat, pentru corelarea ofertelor educaționale cu piața muncii.

De asemenea, pentru a răspunde nevoii de aliniere a ofertei educaționale cu piața muncii, 6,4 milioane euro vor fi alocați pentru implementarea unui studiu prin care vor fi identificate profesiile emergente, precum și pentru o cercetare sociologică care să măsoare angajabilitatea absolvenților de studii superioare.

Nu în ultimul rând, pentru că un învățământ performant poate fi realizat doar în prezența unor profesori performanți, prin Programul Operațional Capital Uman va fi alocată suma de 63,72 milioane euro, pentru creșterea calității învățământului profesional și tehnic românesc. Astfel, vor fi create stagii de de formare pentru profesorii din învățământul profesional, iar partenerii economici vor beneficia de subvenții atractive, pentru a se implica în procesul de formare profesională.

Schimbarea drastică prin care va trece în următorii ani economia mondială nu are dreptul să prindă România nepregătită. Țara noastră trebuie să devină compatibilă cu noua realitate generată de progresul tehnologic, iar actualul guvern PSD întreprinde toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

Sursa: https://online.psd.ro/articole/pentru-romani/educa%C8%9Bia-de-azi-din-rom%C3%A2nia-cheia-succesului-de-m%C3%A2ine/